Doğum Günü Konsept Fikirleri

Cadılar Bayramı

Cadılar Bayramı

Cadılar bayramı özellikle Amerika birleşik devletleri’nde kutlanan fakat son zamanlarda tüm dünyaya yayılan bir kutlama günüdür. Cadılar bayramında çocuklar ürkütücü kostümler giyinir ve kapı kapı dolaşarak, para ve şeker toplar. Cadılar bayramı kutlamalarından biri de maskeli balo kutlamasıdır. Amerika birleşik devletleri’nde görkemli bir festival kutlaması havasında geçen bu bayram,  bazı batı ülkelerinde de kutlanır.

Cadılar Bayramı Ne Zaman?

Cadılar bayramı ne zaman? Sorusunun cevabı her yıl ekim ayının 31. Günü  kutlanan bir bayram olduğudur. Pagan ve Hristiyan köklere dayanan cadılar bayramlar günümüzde de seküler bir kutlama halini almıştır. Cadılar Bayramı Kuzey Amerika ve Britanya adalarındaki ülkelerde de kutlanır. Bu bölgelerde görkemli festival olarak kutlanan cadılar bayramı Amerikan kültürünün etkisi ile birlikte Avrupa ve Okyanusya’da bulunan diğer batı ülkelerinin yanı sıra Filipinler Latin Amerika ve Japonya’da da kutlanmaktadır.

Cadılar Bayramı 2021

Caılar Bayramı 2021 31 Ekim günü bir kez daha kutlanacak. Antik Britanya’da pagan keltlerin kutlamış olduğu samhain festivali olan Cadılar Bayramı   keltler için 1 kasımın yazın bitişi ve kışın başlangıcı olarak kabul etmesidir. Aynı zamanda yaz sonu keltlerde, evliliklerin yapıldığı ve ölülerin kutsanmış olduğu ilahi bir dönemdi.  Bu tarihte ölülerin ruhlarının geçmişte yaşamış oldukları evlere ziyaret etmiş olduğuna inanılıyordu.

Cadılar Bayramı Ne Zaman 2021

Cadılar bayramı ne zaman 2021 sorusunun cevabı 31 Ekim tarihidir. Cadılar bayramının sembolü olarak gülen bal kabağı kabul edilmiştir. Bal kabağı içi oyularak boşaltılır,  gülen surat şekli verilmesi sembolik bir durumdur. Ardından içerisine bir mum yerleştirerek yakılır ve şeytani bir görünüm oluşturulmaya çalışılır. Cadılar Bayramı’nda en fazla tüketilen yiyecek elma şekeridir. Bu bayramda çocuklar korkunç kıyafetler giyer ve kapı kapı Gezer. Ev sahiplerine şaka mı şeker mi diye sorar. Ev sahibi çocuklara şaka derse çeşitli eğlenceler yaparlar. Ardından büyükler çocuklara şekerleme ikram eder ya da harçlık verir.

Bu geleneğin kökeni geçmiş britanya’da fakirlerin kapı kapı gezerek ruh keki toplaması geleneğidir. Yetişkinler 31 ekim’e en yakın olan hafta sonunda kıyafet balosu düzenler. Bu partilerde misafirler hayaleti cadı ya da korku filmi karakteri gibi ürkütücü kostümler giyer. Muhafazakar Hristiyanlar protestanlar genel olarak cadılar bayramının yanlış bulur ve kutlamazlar.

Cadılar Bayramı İndirimi

Cadılar Bayramı indirimi Bu döneme denk gelen ve yılın belli zamanlarında yapılan indirim kampanyalarıdır. Cadılar Bayramı indirimleri genel olarak 28 Ekim ve 1 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor.  Bu merhemlerde korkunç oyunlar ve Cadılar Bayramı korku temalı kıyafetler büyük indirme giriyor. Bu korku oyunları yılın diğer zamanlarında da indirime giriyor fakat Cadılar Bayramı indiriminde neredeyse tüm korku oyunları büyük bir indirim ile kullanıcıya sunuluyor. Bu açıdan korku oyunu hayranları için Cadılar Bayramı indirimi güzel bir fırsat.

Hallowen - Cadılar Bayramı Parti Malzemeleri

Cadılar Bayramı Neden Kutlanır?

Cadılar Bayramı neden kutlanır? Pagan kökenli olan Cadılar Bayramı her yıl 31 Ekim’de kutlanır. Bakanlar için 31 Ekim tarihi yazın bitişi ve kışın başlangıcıdır. Bu nedenle bu dönemde bir kutlama gerçekleştirilir. Anglosakson dünyasında ve bazı batı ülkelerinde Cadılar Bayramı Halloween olarak isimlendirilir. Bum kelime All Hallow’s Eve (Azizler Gününün Arifesi) kavramının kısaltılmış halidir. Cadılar bayramı Amerika birleşik devletlerinde coşku ile beklenen ve kutlanan bir bayram olarak beklenirken bazı belli başlı ülkelerinde ilgi odağı haline gelmiş bir bayramdır. Bu bayram Amerikan kültürünün etkisi ile beraber diğer batı ülkelerinde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Son yıllarda ülkemizde de Cadılar Bayramı kutlamaları yaygınlaşmıştır.

Cadılar Bayramı Gelenekleri

Cadılar bayramı geleneklerinden biri bal kabağı oyma geleneğidir. Bal kabağı oyma ve süsleme Cadılar Bayramı ile alakalı en ünlü gelenekler arasında yer alır. Oyulan bal kabakları İngilizce dilinde “Jack – O- laterns” olarak adlandırılır ve bu gelenek İrlanda’da oyulan turplara dayanmaktadır. Bir efsaneye göre İrlanda’da Stingy Jack adında bir adam  bir gün bir şeytan yakalamış ve kendisini kesinlikle cehenneme almaması şartı ile şeytanı özgür bırakmış.

Fakat Stingy Jack öldüğü zaman cennet de onu kabul etmemiş ve ruhu sonsuza dek dünyada dolaşmak üzere özgür kalmış. Ve Stingy Jack de şeytanın kendisine vermiş olduğu bir turpu oyarak yolunu aydınlatması için kendine bir lamba yapmış. Bu efsaneden esinlenerek Cadılar Bayramı kutlaması yapanlar şeytana uzak tutmak adına ilk başlarda turklere daha sonradan da bal kabaklarını korkunç şekillerde oyarak hayaletlere ve şeytanı kendilerinden uzak tutmayı amaçlamışlardır.

Cadılar Bayramı’nda Kostüm Giyme Geleneği

Bu geleneğin temeli Cadılar Bayramı tarihçesinde bahsedilen keltler dönemine dayanıyor. Samhain süresi boyunca ölülerin ruhlarının dünyayı ziyaret ettiğini inanıldığı için o dönemden bu yana Cadılar Bayramı kutlanırken korkunç kostümler giyerek hayaletleri korkutmak amaçlanmıştır.

Şeker mi, Şaka mı Geleneği

Cadılar Bayramı’nda korkunç kostümler giyen çocuklar kapı kapı dolaşarak ev sahiplerine şeker mi şaka mı diye sorar.  Bu geleneğin kökeni hakkında birden fazla teori vardır. Bu teorilerden birine göre keltler samhain zamanında gelen hayaletleri sakinleştirmek amacı ile kapılarının önüne yiyecek koyarmış. Bu nedenle insanlar da hayalet gibi giyinerek kapıların önüne konulan yiyecekleri almaya başlamışlar. Bu gelenek de zamanla evrilerek günümüzde çocuklara has bir adet olan şeker toplama halini almış.

Bu bayram kutlamasında geleneksel hale  gelmiş şaka kısmı ise bayramın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu gelenek eşşek şakalrından ortaya çıkmıştır. 19. yüzyılın son zamanlarında şakalar ve Cadılar Bayramı ayrılmaz bir ikili olmuştur.  Ancak bu yaşa kadar pek masum şakalar değildi. Bu şakaların içerisinde evlere yumurta fırlatmak ve tarlaları yerle bir etmek gibi ağır şakalar vardı. Zaman içerisinde bu şakalar yumuşayarak çocukların kapı kapı dolaşıp şeker topladıkları sırada şeker mi şaka mı diyerek şeker karşılığında şeker şaka karşılığında minik şakalar yapmaya yerini bırakmıştır.

Ancak buna rağmen eski zamanlardaki kadar olmasa da Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında çocuklar eşek şakaları yapmaya devam etmektedir. Bundan yaklaşık 3000 yıl kadar önce yaşamış olan kent halkın Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında evlerine ziyarete gelecek olan hayaletlerden korunmak amacı ile ateşler yakıp korkunç kostümler giydiği yaz sezonu festivalleri başlamıştır.  Cadılar Bayramı  günümüzde halen yılın aynı zamanında 31 Ekim günü kutlanıyor ve keltlerin 3000 yıl önce sahip olduğu temel Cadılar Bayramı gelenekleri devam ediyor. Geçen zaman içerisinde belli değişiklikler dışında kökünü kaybetmemiş olması nedeni ile Cadılar Bayramı dünyadaki köklü bayramlar arasında yer alır.

Cadılar Bayramı Ve Samhain Gelenekleri Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki bayramın gelenekleri arasında göze çarpan ilk fark tarihleridir. Cadılar bayramının takvimdeki yeri sabittir. Samhain ise geleneksel olarak bakıldığında doğa döngüsüne dayanmaktadır. Cadılar  Bayramı genel olarak samhain’den etkilenen bir kutlama günüdür.  Bu da Cadılar Bayramı ve samhain gelenekleri arasındaki birçok benzerliği göstermektedir. Örneğin iki bayramın ortak noktası kutlaması sırasında maske ve kostüm kullanılmasıdır. Fakat samhain birçok açıdan Cadılar bayramından farklı bir kutlama günüdür. Örneğin Cadılar Bayramı insanların eğlenmiş olduğu bir gün iken, samhain ise kutsal bir festivalidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir